Wytwarzane są z drewna olchowego, bukowego, czereśniowego, wiśniowego, śliwkowego, drewna jabłoni oraz gruszy Znacznie skracają czas wędzenia i dzięki temu zmniejszają do minimum straty związane z ubytkiem masy wędzonych wyrobów. Gwarantują uzyskanie apetycznego wyglądu wędzonek jak i grillowanych potraw. Stosowane jako mieszanki zaspokoją gusty szerokiego grona konsumentów. Charakteryzuje je niezmienna jakość, gwarantująca powtarzalność procesu wędzenia lub grillowania.

W naszej ofercie proponujemy kilka rodzajów zrębek, każda z nich przeznaczona jest do szczególnych potraw:

Zrębka z drewna jabłoni da nam bardzo łagodny dym z subtelnym owocowym posmaku i lekko słodki, można go stosować do wędzenia drobiu, wtedy barwi skórkę kurczaków, gęsich nóg, czy półgęsków na kolor ciemno brązowy, a w smaku dodaje lekkości i tak tłustej skórce.

Zrębka z drewna śliwki nadaje delikatnej, lecz nieprzesadzonej słodkości, lekkiego owocowego zapachu i pięknego połysku. Jest idealna do wieprzowiny. Żeberka, boczki, golonki, lub polędwiczki wieprzowe nabierają w takim dymie niepowtarzalnego smaku. Również wieprzowe kiełbasy wędzone w dymie ze śliw sporo zyskują.

Zrębka z drewna wiśni charakteryzuje świeży zapach choć lekko gorzki posmak, ale nie nieprzyjemny. Dym z wiśni spowija wędzonki w ciemnobrązowy kolor. Wszelkie ptactwo, czy to domowe czy dzikie, warto jest właśnie wędzić takim drewnem. Wiśnia jest nieoceniona przy cielęcinie, szynkach, kiełbasach. Świetnie się sprawdza przy wędzeniu ryb, zwłaszcza tych dużych.

Zrębka z drewna gruszy daje mięsom niepodobny do żadnej innej barwę czerwonego wina. Ptactwo uwędzone w gruszy zachwycać będzie głębokim kolorem i równie tajemniczym zapachem. Jeśli obok będą leżeć kurczaki wędzone w innych gatunkach drewna, te które wisiały w dymie z gruszy przyciągną uwagę każdego smakosza.

Zrębka z drewna czereśni podobnie jak wiśnia oddaje do wędzonek trochę smakowej goryczki, ale zapach ma zdecydowanie bardziej owocowy. Takim zestawem aromatów warto podnieść walory ryb, zwłaszcza słodkowodnych.

To powszechnie stosowane drewno do wędzenia w Polsce. Ma szerokie zastosowanie przy wędzeniu i grillowaniu ryb, szczególnie łososia, pstrąga oraz owoców morza typu małże. Olcha nadaje produktom cytrynowe zabarwienie i przez swoją delikatność ma zastosowanie przy podwędzaniu takich produktów jak drób, wieprzowinę, baraninę i wołowinę. Podobne zabarwienie nadaje drewno z akacji i gruszy.

Zrębka z drewna bukowego nadaje barwę cytrynową, idealny do wędzenia i grillowania ryb, filetów kaczek, gęsi i indyków, dzikiego ptactwa, jagnięciny. Zalecany do wędzenia na gorąco i w/w mięsa podawać jako dodatki do sałatek.